تجهیزات دندانپزشکی, توربین دندان پزشکی

توربین دندانپزشکی

توربین دندانپزشکی

توربین دندانپزشکی از جمله اینسترومنت های مهم و پرکاربرد در دندان پزشکی می باشد. از این هندپیس برای ایجاد تراش در حداقل زمان ممکن استفاده می‌شود. از ویژگی های اصلی توربین سرعت زیاد و قدرت کم آن است. سرعت چرخش فرز این ابزار بین 300 تا 350 هزار دور بر دقیقه می‌باشد. این اینسترومنت بدون نیاز به موتور به شیلنگ متصل می‌شود.

اجزای توربین دندانپزشکی

این هندپیس دارای دو بخش هد و بدنه است. داخل بخش هد، کاتریج که مهمترین قسمت این ابزار می‌باشد قرار گرفته است. در یک توربین معمولی در قسمت بدنه دو لوله با قطر غیر یکسان جهت تامین آب و هوای مورد استفاده، قرار دارند. از دیگر اجزایی که ممکن است در بعضی توربین ها وجود داشته باشد می توان از فیبرهای نوری، اگزوز برای خروجی آب یا هوا و یا هردو و کابل تصویر اشاره کرد.

کاتریج توربین

کاتریج در دو نوع ایربرینگی و بلبرینگی وجود دارد.

  • مدل ایربرینگی شامل دو بوش و یک پروانه است. این مدل به دلیل ساختارش نیاز به فشار هوای بیشتری نسبت به نوع بلبرینگی دارد.
  • مدل بلبرینگی شامل یک شفت، یک پروانه، دو بلبرینگ و دو اورینگ می‌باشد.

 اجزای کاتریج بلبرینگی

کاتریج توربین

شفت

کاربرد: انتقال نیرو و نگه داشتن فرز

انواع: 1. فشاری 2. آچاری 3. فشاری توسط فرز

پروانه

کاربرد: چرخش و مخلوط کردن آب و هوا

بلبرینگ

کاربرد: ایجاد تعادل (با قرارگیری در دو طرف پروانه) و تسریع در چرخش پروانه

اورینگ

کاربرد: تعدیل لرزش و صدا

نحوه کار توربین دندانپزشکی

پس از برداشتن توربین از روی تابلت یونیت دندانپزشکی و فشردن پدال، هوای فشرده وارد توربین می‌شود. این فشار باعث حرکت پروانه و شفت شده و چرخش فرز را به ارمغان می‌آورد. سرعت زیاد در این هندپیس باعث ایجاد گرما می‌شود. درنتیجه برای خنک کردن بلبرینگ از هوا و برای خنک کردن فرز از آب استفاده می‌شود.

ویژگی هایی کاربردی در انتخاب توربین

  • کم صدا بودن
  • سازگاری با کوپلینگ های استاندارد موجود در بازار
  • قابل تنظیم بودن سرعت چرخش
  • داشتن چراغ

عوامل موثر در افزایش طول عمر توربین دندانپزشکی

از آنجایی که توربین دندانپزشکی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد، نگهداری صحیح از آن ضروری است. در ادامه به معرفی عوامل و روش های افزایش کارایی این وسیله می‌پردازیم:

میزان فشار هوا

موثرترین مورد در طول عمر هندپیس می‌باشد.

اگر بیشتر از مقدار توصیه شده باشد، به بلبرینگ فشار آورده و اگر کمتر از آن مقدار باشد، توربین به درستی عمل نخواهد کرد.

نحوه روغن کاری

هربار که در اتوکلاو قرار می‌گیرد باید روغن کاری شود. به اینصورت که در ابتدا روغن در توربین اسپری می‌شود. سپس در حدود 30 ثانیه به گونه ای نگه داشته می‌شود که روغن از سر آن خارج شود و سپس پک شده و در اتوکلاو قرار می‌گیرد.

نوع استریلیزاسیون و نحوه انجام آن

برای استریل کردن توربین و اجزای آن نباید از پاک کننده های شیمیایی استفاده شود. بهترین روش استریلیزاسیون توربین، قرار دادن آن در اتوکلاو است. در این حالت حتما اجازه دهید هندپیس در اتوکلاو خشک شود و بعد از بیرون آوردن هم آنرا در جایی قرار دهید تا رطوبت آن بطور کامل از بین برود.

نوع استفاده و کاربری توربین

بدیهی است که نوع کاربرد و مدت زمان استفاده از این ابزار در نحوه عملکرد و طول عمر آن تاثیر می‌گذارد.

خلاصه مقاله

در این مقاله اطلاعات مفید و کاربردی درباره توربین که از ابزارهای حیاتی موجود در هر مطب دندانپزکی است، در اختیار قرار داده شده است. اجزای مختلف دستگاه، روش کار هندپیس، راهنمای انتخاب توربین مناسب با توجه به ویژگی های کاربردی، طریقه نگهداری و استفاده درست از این هندپیس از جمله مواردی است که در مورد آن صحبت شده است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *